Aanpak

Aanpak

Er is geen mens dat er voor kiest om ongelukkig te zijn. En toch raken we verstrikt in patronen en situaties die ons dat gevoel geven. Ook al weten we dat het niet realistisch is, toch is er een stuk in ons dat verwacht dat we áltijd gelukkig moeten zijn! En wel direct! Wat een schril contrast met wanneer we ons dan dof, depressief, stuurloos, onrustig of opgesloten voelen. Zeker als dat dan ook nog eens versterkt worden met het gevoel van eenzaamheid, afgesloten van de rest van de wereld. Het risico is dat we meer en meer de verbinding verliezen met onze inherente plezier, creativiteit en authentieke kracht. We willen gelukkig zijn en eindigen met het tegenovergestelde.

Startpunt

Elke verandering begint met het contact maken met waar we naar toe willen. Weten wat we niet willen is meestal makkelijker dan weten wat we wel willen. Wanneer we ons verrot voelen is alles wat we willen meestal niet voelen wat we op dat moment voelen. Door de vraag van waar we naartoe willen verschillende malen te ‘filteren’ maken we deze specifieker.  Hiermee zetten we een eerste piketpaal, die aangepast wordt, verplaatst, naarmate we verder komen.

We accepteren dat er een punt is waar we graag naartoe zouden willen en we accepteren dat we op onderzoek moeten om daar te komen. Het verschil tussen waar we naar toe willen en waar we zijn kan een ongeduldig gevoel geven, ongemakkelijk. In plaats van dit ongemak te verdoven met afleiding zoals mens-eigen is kiezen we er voor om op zoek te gaan naar een constructieve manier om van het ene naar het andere punt te komen. Dit is het vertrekpunt om iets nieuws te proberen, om een risico te nemen, voorbij onze huidige patronen.

Het proces

Het proces verschilt per persoon en moment. Soms helpt het al wanneer iemand met aandacht, gewoon naar je luistert. Soms helpt het om er een opstelling over te doen, om de situatie op te stellen waar je je in bevindt en zo van een kleine afstand veranderingen in beweging te kunnen zetten. Soms helpt meditatie en visualisatie, waar in je contact komt met je eigen creatieve kracht en rust om vandaar uit nieuwe wegen kan ontdekken. En soms helpt het om ons lichaam in beweging te zetten.

Dat laatste klinkt misschien wat vreemd, maar in ons eigen lichaam zit net zo goed informatie over onze patronen als in ons gedrag. Het voordeel van deze benadering is dat ons dat het kan helpen om ons hoofd tijdelijk te omzeilen. Hoe hulpvaardig onze intelligentie ook kan zijn, soms is deze juist degene die ons op zijwegen zet. We houden onszelf vernuftig gevangen in onze eigen patronen.

Door specifieke fysieke oefeningen te doen kunnen we in beweging zetten wat vast lijkt te zitten, letterlijk. Door het lichaam in beweging te zetten maken we energie vrij die gevoelens met zich meebrengt. Geen ervaring met deze manier van naar het lichaam kijken en klinkt dat allemaal een beetje vaag? Wel nieuwsgierig? Dan is de tijd waarschijnlijk rijp voor een kleine stap in het onbekende. (Eerst nog wat meer lezen over de lichaamsgericht aanpak? [klik hier])

Ontleden van oude patronen

We willen vaak direct van vastgelopen naar helemaal gelukkig. Pilletje erin en klaar! Dat kan voor sommige situaties helpen. Als we echter lange termijn geluk op onze agenda hebben staan dan ontkomen we er niet aan om een stap extra te zetten. Een belangrijk onderdeel van dat proces is om de weerstand langzaam te ontmantelen. Door te onderzoeken welk patronen je leven vast zetten. Deze patronen zitten er niet voor niks. Het zijn gewoonten die we opbouwen om onszelf te beschermen tegen pijn. Meestal gaat het hier over oude pijn, pijn die er nu niet meer is maar die we in het verleden wel gevoeld hebben. Door ons nog steeds tegen deze pijn te willen bewapenen houden we ook de positieve dingen buiten de deur. Een muurtje werkt helaas aan twee kanten. We moeten onderzoeken of we deze bescherming nog nodig hebben, en zo niet, deze langzaam af te breken.

We hebben deze patronen dus gecreëerd om ons een gevoel van veiligheid te geven. Dat deze patronen onze wereld en keuzes kleiner maken nemen we op de koop toe. Tot we klaar zijn om de vrijheid boven de beperking te kiezen. Direct de patronen loslaten en genieten van de vrijheid is niet mogelijk, anders hadden we het wel gedaan. De originele pijn die deze beschermt vraagt aandacht en geduld. We hebben tussenstappen nodig om dit op een gedegen manier te doen. Er zijn twee stappen die we moeten nemen.

Onze oordelen en negativiteit als ingang

Ten eerste is het belangrijk om zo helder mogelijk alle beelden en oordelen te krijgen die we over onszelf en anderen hebben. Deze zeggen alles over de persoon die we denken te moeten zijn. Zij vormen de taaie buitenkant van onze verdediging. Ons beeld bestaat meestal uit iets als dat we altijd aardig, krachtig, slim, sterk moeten zijn. Dit maakt dat er geen ruimte is voor alle andere mogelijkheden is ons spectrum. Welke beelden en verhalen we over onszelf hebben zijn belangrijk, zij geven ons informatie over wie we zijn en waar we moeten zoeken.

En dat brengt ons automatisch bij stap twee, het spectrum aan gevoelens en reacties die we als negatief ervaren, onze luiheid, arrogantie, boosheid, etc. De taaie buitenkant laat ons soms geloven dat wij de enige persoon op de wereld zijn die die eigenschappen niet heeft, of stiekem denken dat we de enige zijn die deze wel hebben. Als ze de kop op steken proberen we ze te ontkennen of anderen de schuld te geven. Er is echter nog een optie voorbij ontkennen of uitbesteden. Door deze ‘destructieve’ emoties langzaam te accepteren kunnen ze namelijk transformeren. Luiheid kan zelfzorg en ontspanning worden; arrogantie overzicht en helderheid; boosheid kracht en integriteit… We leven ze niet meer stiekem uit maar onderzoeken ze. Rigoreuze eerlijkheid. Niet door ze in de wereld uit te leven, maar door ze op een veilige plaats de ruimte te geven. De kracht en de vrijheid die verborgen liggen in deze emoties komt vrij wanneer ze niet meer wegstoppen.

In beide stappen, de oordelen en de ‘negativiteit’, zit een ‘nee’ verborgen. Een ‘nee’ tegen alles wat we eigenlijk zo graag zouden willen hebben. Dat klinkt niet logisch. Waarom zouden we ‘nee’ zeggen tegen wat we heel graag willen hebben? En toch zit er een stuk in ons denken dat zo opereert. Het doet dit met de beste intenties, om ons veilig te houden, het resultaat is echter helaas dat het ons ook afsnijdt van wat we echt willen. Door deze ‘nee’ te onderzoeken, de ruimte te geven, komen we verrassend genoeg bij de ‘ja’ terecht, onze kracht en helderheid. Op die manier kunnen we kiezen voor wat we echt willen.

Specifieke methodes

De gebruikte methodes komen uit traditionele psychologie en psychotherapie, mindfullness, Core-Energetics, Bio-Energetics, (familie)-opstellingen, Boeddhisme, Psycho-Energetics en Padwerk. Uiteindelijk zijn deze ondergeschikt aan het proces. De kern betreft elke keer het middenpad tussen steeds beter bij alle sensaties in ervaringen onszelf kunnen blijven, en onszelf in beweging zetten zodat we nieuwe ervaringen ontwikkelen om te kunnen ervaren.

Eindresultaat

Wat voelt als een ‘rot’-situatie in je leven heeft de potentie om het tegenovergestelde te worden. Al is het op dat moment vaak niet voelbaar, wanneer de energie die vastzit in de patronen in beweging komt zoals hierboven omschreven dan brengt dat je dat je meer dan dat je in de eerste instantie had kunnen hopen. Je gaat meer voelen, dieper plezier ervaren, meer tolerantie voor jezelf en anderen, meer vrijheid om keuzes te maken, minder afhankelijk van je omgeving, met meer ruimte voor avontuur en creativiteit en liefdevoller contact met mensen om je heen, Het belangrijkste resultaat is dat je een diepere verbinding met jezelf aangaat en van daar uit helderdere krachtigere keuzes kunt maken.

Scroll to Top